De prelude op de World Choir Games

Deze zomer treden meer dan 21.000 zangers uit 70 landen en 5 continenten op tijdens de 11de editie van de World Choir Games (WCG). Deze Olympische Spelen van de samenzang vinden plaats in Vlaanderen van 5 tot 15 juli, met als gaststeden Antwerpen en Gent. De koorvlam startte haar reis naar de openingsceremonie op 24 januari.

De World Choir Games hebben als doel naties en culturen samen te brengen. Muziek is de gemeenschappelijke taal die alle deelnemers verbindt en harmonie creëert. Ook in eigen land verbindt muziek deelnemers van alle leeftijden, stijlen en talenten. Door hen met de Koorvlam nog dichter bij elkaar te brengen laten we een krachtige stem horen van verbondenheid, positiviteit en geluk.

Bij de 50 koorvlamevenementen die van 24 januari tot 4 juli 2020 plaatsvinden, staan participatie en inclusie centraal. Ze staan in het teken van verbinding tussen verenigingen, generaties en gemeenschappen, trachten mensen uit hun isolement te halen of een sociaal houvast te creëren voor fysiek, sociaal of mentaal kwetsbare mensen.

Op deze pagina vindt je een overzicht van de evenementen, maar je kan de doortocht van de Koorvlam ook in beelden volgen op onze nieuwtjespagina en uiteraard facebook.

Koorvlam website

week 1-2

24 januari – Etikhove

De hele basisschool van Etikhove zingt! Leerlingen en leerkrachten samen gooien de schoolboeken opzij en laten de stemmen samen klinken.

24 januari – Kessel-Lo

150-tal zingende aanwezigen, uitgenodigd door De Gezinsbond regio Leuven zingen onder de enthousiaste leiding van Allez Chantez een hele avond de pannen van het dak met allerlei popklassiekers.

1 februari – Roeselare

STAP Roeselare en SBS De Brug slaan de handen in elkaar om samen één groot kinderkoor te vormen. Meer dan 300 zangertjes brengen samen met het symfonisch orkest van STAP een kleurrijk optreden met klanken van over de hele wereld.

Wil je weten hoe de Koorvlamevenementen er in week 1 & 2 aan toe gingen? Lees en kijk dan mee in onze nieuwtjes!

LEES & KIJK

week 3-4

8 februari – Zonhoven

1e bezoek van de Koorvlam aan Limburg. Het Pieter-Jan-Van-Paesschen seniorenkoor en het Pieter-Jan-van-Paesschen jongvolwassenenkoor geven samen een intergenerationeel valentijnsconcert

GC Tentakel, Kneuterweg 2, 20.00 u.

9 februari – Wilrijk

Tijdens dit Koorvlam-concert hoort u bijna 300 zangers van de acht
Waelrant-koren als nooit voorheen. Bereid je voor op een namiddag vol emoties: enthousiast, ontroerend, uitbundig, meeslepend, indrukwekkend, schattig,...

Pius X kerk, Groenenborgerlaan 24, 16.00 u.

13 februari – Anderlecht

Schoolzangdag in een multiculturele school. De schoolzangdag wordt georganiseerd in het kader van het Europese samenwerkingsproject MoSaIC, dat gesteund wordt door het Creative Europe programma van de Europese Unie en door de Vlaamse Gemeenschap.

Voorzienigheidsschool, 15.15 u.

15 februari – Boechout

Een musical uitgevoerd door leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar van de Jan Frans Willemsschool van Boechout.

Zaal theater vooruit, Sint-Bavoplein 17, 14.00 u.

week 5-6

18 februari – Gent

Grenze(n)loos mutlicultureel zangplezier verzekerd in Gent. De Centrale nodigt uit om al zingend Nederlands te leren. Onder leiding van Allez Chantez zingen deelnemers multiculturele popmuziek van de jaren '50 tot vandaag.

De Centrale, 10.00 u.

26 februari – Jette

1001 Schakels is een burgerinitiatief voor de jeugd dat een meer inclusieve samenleving beoogt waarin iedereen tot zijn recht kan komen, een initiatief dat samenhorigheid en tolerantie wil stimuleren. Het koor van 1001 schakels gaat met de Koorvlam gaan zingen in het kinderziekenhuis van Jette (15.00 u.).

29 februari - Gent

Korenfamilie Arte Musicale, met vijf koren en een orkest, bestaat 30 jaar en viert dat met een stunt: 24 uur repeteren!

Sint-Lievenscollege, 15.00 u.

1 maart – Wolvertem

Kamerkoor Carmina geeft een concertje in OCMW Dienstencentrum De Spil voor de bewoners van het WZC, kennissen en familie.

OCMW dienstencentrum De Spil, 15.00 u.

week 7-8

6 maart – Humbeek

Groot concert door acht koren, individuele zangers en een harmonie. Meer dan 250 uitvoerders op het podium!

Gemeentelijke Sporthal, 20.00 u.

10 maart Lint

Samenzang van het contactkoor van WZC Zonnestraal uit Lint en haar bewoners

WZC Zonnestraal, 14.00 u.

14 maart - Brugge

De provinciale afdeling Koor&Stem West-Vlaanderen organiseert voor alle koorbesturen in de provincie een brunch. Bij kaarslicht, want de vlam zal er ook zijn!

Ontmoetingscentrum 't Couvent, 9.30-15.00 u.

15 maart – Schoten

Het ensemble ‘The Party’ van Bachkenner Bart Rodyns speelt enkele hoogtepunten uit de Mattheuspassie van Bach. Bekende aria’s wisselen er af met koralen gezongen door een Schotens gelegenheidskoor, speciaal voor de gelegenheid opgericht.

Sint-Cordulakerk, 14.00 u.

15 maart – Sint-Kruis

Dubbelconcert door Inclusief koor Cantare Con Amore en gemengd koor Bryghia Cantat. Samen voeren zij een bijzonder koorwerk uit geschreven voor inclusieve koren, ‘La Noche sin estrellas’.

Thomas Van Kantelbergkerk, 16.00 u.

week 9-10

20 maart Brugge

Samenzangmoment van het Fotonkoor, een contactkoor van Foton Expertisecentrum Dementie met personen die lijden aan dementie en hun mantelzorgers.

Gebouwen familiezorg, uur n.t.b.

22 maart – Wilrijk

Intergenerationeel koorvlamconcert met zowel kinder- als volwassenkoren van de academie.

Sint-Bavokerk, 15.00 u.

23 maart - Geel

We gaan langs op een repetitie van het inclusieve koor Gelijkgestemd, verbonden aan het MPI Oosterlo vzw.

MPI Oosterlo, uur n.t.b.


28 maart – Brussel

flashmob in het kader van Piano Days : 200 schoolkinderen zingen op Brussels Airport rond de piano.

Brussels airport, 11.45 u.

29 maart – Hasselt

Het Koninklijk Hasselts a-capellakoor nodigt andere Hasseltse koren uit op haar Passieconcert. Het centrale thema van het concert is de verbindende kracht van muziek.

Kathedraal, 15.00 u.

week 11-12

1 april – Antwerpen

Slotconcert Iedereen Zingt. Iedereen Zingt! is een project dat kinderen uit de Antwerpse wijken samen brengt tijdens buitenschoolse activiteiten, met een toonmoment in deSingel. Het project bereikt heel veel kinderen met diverse culturele achtergrond, met vaak weinig kans tot culturele participatie en geeft hen zo de kans om kennis te maken met een cultuurtempel als deSingel.

deSingel, 18.00 u.


2 april
‘t Vier, Kortrijk

Multiculturele muzikanten uit het Europese muziekproject MosaIC doen samen met Rapper Jan Asselberghs een workshop met de klassen van het 3e middelbaar in freinetschool ‘t Vier.

10 april - Wetteren

De Koordagen voor kinderen in Wetteren bestaan 50 jaar! Tijdens het slotconcert bezingen de deelnemende kinderen samen de Koorvlam met het officiële lied van de World Choir Games, Listen.

Instituut Mariagaard, Oosterzelesteenweg 80, 16.00 u.

week 13

15 april – Avelgem

Contactkoor The Pop Oldies van WZC Sint-Vincentius, contactkoor Koor Aan De Schelde van WZH Ter Meersch en het nieuwe contactkoor voor mensen met dementie in de thuissituatie staan voor het eerst samen op de planken. Optreden in het kader van het project 'Ik zal je altijd horen' van Koor&Stem, i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Imelda/Den Olm, HIK, Cera en de Vlaamse overheid.

Spikerelle, 14.00 u.

17 april - Lier

Kinder- en jeugdkoor Villanella zijn koren die je echt eens moet gezien hebben. Met hun engelenstemmen en prachtige choreografie winnen ze ieders hart.

Jezuitenkerk, 11.00 u.

19 april - Berchem

De koren Couleur Vocale en Noces, het buurtkoor Theatergarage en Dr. Song vullen Berchem een hele dag met concerten, workshops en muziek. De koorvlamceremonie vindt plaats tijdens het groot concert in de Schouwburg.

week 14

24 april - Mortsel

Samen met het vijfde leerjaar van De Parkschool gaat het contactkoor van het woonzorgcentrum Meerminnehof #LikeMe liedjes zingen.

Parkschool, Lusthovenlaan 12 , 14.00 u.

26 april - Antwerpen

It's all nature: voorbereidingsconcert van de Sterlingkoren die deelnemen aan de World Choir Games.

AMUZ, 11.00 u.

26 april - Ekeren

Voorbereidingsconcert van de vijf Ekerse C-koren die deelnemen aan de World Choir Games.

15.00 u.

26 april – Brugge

Jongerenkoor Cantores Twist en seniorenkoor Cantores Continuo brengen samen een wervelend koorconcert ter voorbereiding van hun deelname aan de World Choir Games . Dit concert wordt georganiseerd ten voordele van de werking van Opvanghuis Mensa.

Sint-Jakobskerk, 17.00 u.


30 april - Gent

Het intergenerationele koor Noebliepa van het WZC Sint-Coleta zingt tweewekelijks: de kinderen van de naburige Sint-Paulus Basisschool komen dan telkens zingen met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Noeblipa kadert in het project 'Ik zal je altijd horen' van Koor&Stem i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Imelda/Den Olm, HIK, Cera en de Vlaamse overheid.

Sint-Coleta WZC, Sint-Coletastraat 4, 14.30 u.

week 15-16

1 mei - Wilrijk

Gospelworkshop met speciale aandacht voor mensen met ASS, in samenwerking met diversiteitskoor Alieco en gospelkoor White&Black.

Sint-Augustinusziekenhuis

2 mei - Neerpelt

Op 2 mei vinden tijdens het Europees Muziekfestival voor de Jeugd try-outconcerten plaats voor de World Choir Games. De Koorvlam gaat voor de gelegenheid mee in de parade van het festival!


9 mei - Waasmunster

Dit jaar werd het gloednieuwe schoolkoor De Schoolnootjes opgericht. Tijdens het schoolfeest treedt het koor voor het eerst op.

GVB Sint Franciscus, 15.00 u.

week 17

13 mei- Gent

Drie Gentse koren bundelen de krachten in een try-outconcert waarop ze hun wedstrijdprogramma voor de World Choir Games uitoefenen: middelbare schoolkoor Kooriander van Don Bosco Zwijnaarde, het Gents Universitair Koor van de UGent en Kamerkoor Koriolis. Ze starten de avond met een stunt buiten met de beiaard van Gent.

Miry Concertzaal, 19.00 u.

15 meiRoeselare

7 Roeselaarse koren brengen samen Nederlandstalig repertoire.

De Spil, uur n.t.b.

16 mei - Gent

Het kinder- en jeugdkoor van koorfamilie Arte Musicale treden op om hun oudere groepen aan te moedigen in hun voorbereidingen voor de World Choir Games.

17 mei - Mechelen

Intergenerationeel concert van het OLV koor Mechelen met alle groepen en leeftijden.

Theatrium

17 mei - Sint-Niklaas

Tijdens Buitengewoon! is Sint-Niklaas the place to be: Dag van het Park, de Lentemarkt en de Lekker Lokaal Markt en... koorconcerten op de Grote Markt!

week 18-19

19 mei – Leuven Centraal

De Koninklijke Muntschouwburg organiseert een vriendschappelijk meezingmoment in de gevangenis, samen met Forest Voices Houthalen, Vocal Skyline Leuven en het koor met gedetineerden te komen zingen. Studeer in een paar uur tijd enkele nummers in en laat er muziek klinken achter de tralies en muren van Leuven Centraal.

20 mei - Gent

Het wereldkoor Redemption uit Gent brengt om de twee weken mensen samen die in kwetsbare situaties leven (armoede, migratie,...). Zij eten samen voor ze aan het zingen gaan.

Clemenspoort, uur n.t.b.

23 mei - Sint-Niklaas

In Opvangcentrum Westakkers in Sint-Niklaas werd recent een koor opgericht. Met de Koorvlam laten ze zich voor het eerst zien aan de buitenwereld.

OC Westakkers, uur n.t.b.

27 mei - Sint-Niklaas

Kinderkoor Toelielee en studenten lerarenopleiding van de Odisee hogeschool gaan voor elkaar en samen aan het zingen.

Odiseecampus, 10.00 u. & 15.00 u.

30 mei – Mortsel

Concert van het koor Chor-Rus, samengesteld uit Russische zangers. Je kan er mee gaan zingen tijdens een singalong met het publiek.

Kaleidoscoop, Molenstraat 50, 19.00 u.

week 20-23

6 juni – Broechem

Gezamenlijk try-out concert van enkele koren uit de provincie: Popkoor Ioca, La-Why, ItTakes4, Triton Singers en Chorix.

Den Boomgaard, 20.00 u.

7 Juni - Brussel

Singing Brussels brengt tal van Brusselse en andere Vlaamse koren samen in een participatief concert in de grote Henre Le Boeuf zaal van BOZAR.

BOZAR, uur n.t.b.

24 juni - Antwerpen

Zangstonde van de Anwerpse Scholen (met Stadslied)

Theaterplein, uur n.t.b.

26 juni - Brussel

Slotconcert van de Koorvlam: intercultureel project 'HEAVENS' van de vzw inTOUCH. Omdat dit het jaar is van de World Choir Games wilden de organisatoren van dit project zelf iets op poten zetten rond het verenigen van culturen, religies en naties. Het koor van het Sint-Jan-Berchmanscollege in Antwerpen brengt een interreligieus oratorium samen met een Georgisch en een Pools koor en begeleid door Indaase strijkers.

K. Sint-Mariakerk, uur n.t.b.

5 tot 15 juli 2020, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen