Missie, waarden en historiek

Waarvoor staan de World Choir Games

Onze missie

Wij willen de naamsbekendheid van de World Choir Games verhogen onder brede lagen van de bevolking en mensen ertoe aan te zetten deel te nemen aan de activiteiten door te komen kijken naar parades en concerten, het aankopen van tickets voor de openings- en slotceremonie of het bijwonen van de open singings en de talrijke activiteiten.

We willen naar niet-koorzangers toe het imago van koorzingen verjongen en afstoffen en vervangen door een eigentijds beeld dat aansluit bij reeksen als Glee, films als Pitch Perfect en Step Up, zonder de fans van Les Choristes of Klara af te schrikken.

Zingen is bovendien erg gezond en laagdrempelig: het zorgt voor de aanmaak van dopamines, vermindert stress en houdt veroudering tegen. Of je nu in de douche zingt of enkel opera, zingen is echt voor iedereen!


Parade of Nations INTERKULTUR 3

Wat zijn onze waarden?

Om het in één zin te vatten: SING TOGETHER, SHARE HAPPINESS

Onze. brand promise: “We celebrate the power of singing”.

Wij leggen de nadruk op:

 • De verbindende kracht van samenzang;
 • Inclusie en diversiteit;
 • Toegankelijkheid;
 • Positiviteit;
 • Ecologisch bewustzijn en gezondheid.

Historiek

De World Choir Games zijn aan hun elfde editie toe. Ze werden voor de eerste keer georganiseerd in Linz (Oostenrijk) in 2000 en worden elke twee jaar gehouden.

De 11de Games in Vlaanderen zijn op het vlak van deelnemers een absolute topeditie. Nooit eerder kwamen zoveel koorzangers samen, nl meer dan 23.000.

Vorige edities vonden plaats in:

 • Tschwane (Zuid-Afrika), 2018
 • Sochi (Rusland), 2016
 • Riga (Letland), 2014
 • Cincinnati (USA), 2012
 • Shaoxing (China), 2010
 • Graz (Oostenrijk), 2008
 • Xiamen (China), 2006
 • Bremen (Duitsland), 2004
 • Busan (Zuid-Korea), 2002

Onze structurele partners

De World Choir Games worden georganiseerd op initiatief van Interkultur en EventFlanders, een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media, en het Departement Buitenlandse Zaken en Sport Vlaanderen, in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Gent en Koor&Stem vzw.

Koor&Stem vzw is het aanspreekpunt voor koren en vocale muziek en verenigt meer dan 1.000 Vlaamse koren. Ze organiseert dit jaar de World Choir Games 2020 en promoot samenzang op alle mogelijke manieren. Dirigenten, zangers en bestuursleden van amateurkoren kunnen er terecht voor advies, vorming en podiumkansen en buiten de koorwereld is de vereniging ook actief in het onderwijs en de zorgsector. Initiatieven zoals Koorklank, Doewap, De Stem van ons Geheugen en Singing Brussels werden de afgelopen jaren succesvol gelanceerd en verder uitgebouwd.

Waarom Vlaanderen de World Choir Games 2020 organiseert?

Zingen is een belangrijk element van onze cultuur en van de 13de tot de 15de eeuw waren de Vlaamse schola cantori zelfs het epicentrum van de muziekwereld.

Wereldleider zijn we intussen niet meer, maar met 35.000 actieve zangers die in meer dan 1.000 koren zingen blijft Vlaanderen wel trouw aan een lange traditie.

Vandaag is de zang bijzonder gevarieerd en gaat het zeker niet langer alleen om polyfonie. In het kielzog van reeksen als Glee en de Pitch Perfect Films zagen de jongste jaren tal van show- en popkoren het licht en werd choreografie een erg belangrijk onderdeel van hun optredens. Andere koren wagen zich dan weer aan kleinkunst, pop, jazz en zelfs gospel. Binnen de koorwereld versmelten amateur- en professionele kunsten natuurlijk met elkaar en helpen ze elkaar groeien en sterker worden. Die impact willen we binnen Vlaanderen graag nog versterken.

Koorzang heeft ook een grote maatschappelijke functie. Het is een uitgelezen manier om verschillende groepen in de maatschappij te verbinden en zorgt op een organische manier voor meer begrip en samenwerking en minder verzuring. Daarnaast heeft zingen een belangrijke psychische impact en is het een middel dat mensen helpt met slaapproblemen, burn out en depressie. Het wordt ook ingezet bij revalidaties, b.v. na keelkanker en wordt ook in de ouderenzorg actief aangewend om personen die lijden aan dementie te helpen. Bij initiatieven als de Warmste Week en Belgium’s Got Talent zagen we eerder al contactkoren aan het werk, waar personen die lijden aan dementie, samen met hun mantelzorgers zingen. Zo mochten de Betty’s zelfs het voorprogramma van Muse vertolken. Maar even goed zijn er koren voor slechthorenden, voor daklozen, gedetineerden, vluchtelingen, zwangere vrouwen, personen met een fysische beperking en noem maar op. Ook deze koren komen tijdens de World Choir Games ruim aan bod.

Samen zingen zorgt voor de aanmaak van endorfines en de vermindering van stress, maar bovenal is het ook gewoon een fantastisch leuke hobby. Eentje die je bovendien ook helpt om goed je balans te vinden en sociaal actief te zijn.

We zijn ervan overtuigd dat deze mondiale samenzang een ideaal middel is om een positieve en verbindende boodschap te brengen aan onze samenleving. We hopen ook dat het evenement veel Vlamingen opnieuw zal aanzetten om te genieten van samenzang en de weg naar een koor te vinden of er zelf één op te richten.

2 tot 12 juli 2021, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

 • Vlaanderen verbeelding werkt naakte versie
 • interkultuur
 • Koor Stem
 • Gent
 • Antwerpen