Frequently Asked Questions (FAQ)

Vragen en Antwoorden

Op deze pagina kan je alle vragen terugvinden die vaak gesteld worden.

Vind je tussen de 22 vragen en antwoorden toch niet wat jou bezighoudt? Mail dan naar wcg2020@koorenstem.be.

Zijn sommige termen je ook nog niet duidelijk en aarzel je wat het verschil is tussen een vriendschapsconcert en een koorvlamevenement? Check dan even onze verklarende woordenlijst.

Info voor koren

Welke formulieren moeten we exact invullen bij inschrijving?

Belgische koren zijn niet verplicht om een event package te nemen voor hun zangers. Maar je kan dit wel doen. In de plaats van dit event package betaalt een Belgisch koor een ‘participant fee’ per koorlid. In dat geval schrijf je in met het registratieformulier voor regionale koren (geldig voor koren tot 150 km buiten Gent of Antwerpen). Ga naar de website van INTERKULTUR: www.wcg2020.com, klik op ‘Registration’, vervolgens op ‘costs and registration’, selecteer als land ‘Belgium’ en kies dan ‘Registration Form - Regional’.

Wij twijfelen om mee te doen omdat we de kostprijs voor inschrijving hoog vinden: 250 euro per activiteit en 60 euro per koorlid voor één festivalhelft. Waarom is dit zo?

Koor&Stem komt tussen in de kost (€250 per wedstrijdcategorie) voor aangesloten koren die deelnemen aan de open of champions competitie indien het koor een lied van een Vlaams componist/arrangeur opneemt in haar wedstrijdprogramma. Er is inderdaad nog €60 per koorlid te betalen, en dat is niet niks. Maar, je krijgt er echter heel wat voor terug. Tijdens de games, de vele activteiten, de samenkomsten bij de vriendschapsconcerten en in de World Choir Village krijg je de kans om mensen te ontmoeten van over de hele wereld die dezelfde passie delen. Dat verbreedt niet alleen je horizon, het is ook uniek om die verbinding te voelen en samen te zingen. Overal in de stad kan je je keel openzetten en zal er zeker iemand meezingen! Elk deelnemend koorlid kan bovendien genieten van gratis openbaar vervoer binnen Vlaanderen, deelnemen aan alle randactiviteiten en gaan kijken naar alle vriendschaps- en wedstrijdconcerten, meestappen in de parade, de bekendste koordirigenten ter wereld aan het werk zien en deelnemen aan de slot- of openingsceremonie, naargelang de week waarin het koor deelneemt. Als je dat over vijf dagen bekijkt is €60 (€12 per dag) best een redelijk bedrag in vergelijking met vele festivals. Wonen jullie ver en wil je blijven overnachten met het koor, dan proberen we vanuit de WCG-organisatie in Antwerpen goedkope oplossingen te vinden. Contacteer ons zeker via wcg2020@koorenstem.be. De World Choir Games is a-once-in-a-lifetime opportunity! Laat je overtuigen!

Wat is het verschil tussen de open en de champions categorie?

Iedereen kan zonder enige preselectie meedoen aan de open competities, zelfs als je koor nog maar net bestaat, nog nooit aan een wedstrijd heeft deelgenomen, een koor is voor mensen die niet kunnen zingen, of als jullie eerder geïnteresseerd zijn in de after- singings dan in de repetities zelf. Iedereen wint in deze categorie minstens brons, maar dat kan natuurlijk ook zilver of goud zijn. Koren die hun kwaliteiten reeds op eerdere wedstrijden wisten te verzilveren, kunnen ervoor kiezen in competitie te gaan met andere top-amateurkoren. Zij nemen het tegen elkaar op in de champions competities. Om hieraan te kunnen deelnemen moet je goede resultaten hebben gehaald op wedstrijden in de voorbije vijf jaar. Heb je die niet maar denk je wel de nodige kwaliteiten te bezitten? Doe dan mee aan de presentatieconcerten van Koor&Stem en laat je kwalificeren. Meer nieuws over de champions competities vind je via deze link.

Wij willen graag deelnemen aan de champions competitie, maar wij kunnen ons niet vrijmaken voor een presentatieconcert. Is er een andere mogelijkheid om geselecteerd te worden voor de champions competitie?

Als je voldoet aan de voorwaarden van INTERKULTUR, kan je je hoe dan ook kandidaat stellen voor de champions competities. Die voorwaarden houden voornamelijk in dat je in de voorbije 5 jaren een prijs hebt behaald op een andere wedstrijd. Heb je dat niet? Dan kan je je bij INTERKULTUR als champion kandidaatstellen op basis van een degelijke opname, die dan door de artistieke commissie van INTERKULTUR wordt beoordeeld. Enkel INTERKULTUR kan de toelating tot de champions categorie geven. Ook op de Koor&Stem presentatieconcerten is er in de jury een lid van deze artistieke commissie van INTERKULTUR aanwezig voor de beoordeling. Koor&Stem geeft waar nodig wel advies aan INTERKULTUR.

Wat is het verschil tussen een koorvlam en een vriendschapsconcert?

De koorvlam gaat langs op concerten en zangevenementen tussen februari en juni 2020 tijdens de prelude op de games. Wil ook jij de koorvlam ontvangen? Neem dan een kijkje op: koorvlam, hier vind je alle voorwaarden. Vriendschapsconcerten van de World Choir Games vinden plaats tijdens de World Choir Games, in Gent en Antwerpen. Maar ook in de rest van Vlaanderen en Brussel worden er vriendschapsconcerten georganiseerd in niet minder dan 26 gaststeden en gemeenten.

Vanaf wanneer kunnen we inschrijven voor de workshops tijdens de World Choir Games?

Het programma voor de workshops is momenteel nog niet volledig, maar zal begin volgend jaar bekendgemaakt worden op de website en sociale media, dan weet je ook of de workshop in Antwerpen of in Gent doorgaat. Vanaf 27 maart 2020 zal je tickets kunnen kopen. Koren die deelnemen aan de competitie krijgen hun wedstrijdprogramma pas eind mei en kunnen dan nog altijd een keuze maken uit de workshops waar ze tijd voor hebben in hun deelnameweek, op voorwaarde dat die natuurlijk intussen niet uitverkocht zijn.

Wij willen meezingen in het Festival Stage Choir op het slotevenement, maar de categorie waar we willen aan meedoen valt in week 1. Kunnen we ons toch inschrijven voor deze activiteit?

Dat kan zeker, maar dan moet je ook inschrijven voor week 2. Dit zijn twee afzonderlijke inschrijvingen. Deelnemende zangers moeten dan voor elk van de periodes het inschrijvingsgeld van €60 betalen. Het voordeel is uiteraard dat je dan alles kan meemaken van openings- tot slotceremonie en alle wedstrijden. Dit wil ook zeggen dat de groep voor beide weken verschillend mag zijn. Als bijvoorbeeld niet elke zanger het ziet zitten om ook de tweede week mee te doen, kan je in de tweede week voor het Festival Stage Choir inschrijven met een kleinere groep.

Ik wil graag meedoen aan het slotevenement in het Festival Stage Choir, maar mijn koor doet niet mee aan de Games. Kan ik apart inschrijven?

Neen, dat kan niet. Je moet met een koor deelnemen. Je kan je wel aanmelden bij een pop-up koor dat speciaal voor deze gelegenheid opgericht is. Wil je als individueel zanger dingen meepikken, dan kunnen we je de dagelijkse zangworkshops aanraden.

We willen inschrijven maar kennen het juiste aantal koorleden nog niet dat gaat deelnemen. Kunnen we toch al inschrijven?

Probeer je eerst en vooral een idee te vormen met hoeveel zangers je koor ongeveer zal deelnemen. Hou de grote twijfelaars er nog even buiten. Je geeft dat aantal door bij inschrijving (zonder namen). Voor dat aantal krijg je van INTERKULTUR een invoice om te betalen. Later kan je doorgeven hoeveel extra mensen er zullen aansluiten bij het koor. Pas op: je kan niemand annuleren. Je krijgt ook daar opnieuw een invoice van om te betalen. In geen enkele fase wordt inschrijvingsgeld terugbetaald. Pas in het late voorjaar van 2020 zal INTERKULTUR om veiligheidsredenen een ledenlijst van je koor opvragen. Pas wel op als je wil inschrijven als kamerkoor, dameskamerkoor of mannenkamerkoor dat de extra zangers het maximale aantal niet overstijgt (respectievelijk 36, 30 en 30 zangers).

Wat is een niet-competitieve deelname?

Dit wil zeggen dat je ook aan de World Choir Games mee kan doen zonder aan wedstrijden deel te nemen. Op dit moment kan je je als koor inschrijven voor een evaluatieconcert (een optreden voor drie juryleden, die met je koor aan het werk gaan op basis van drie muziekwerken), een vriendschapsconcert (een concert met vier koren uit verschillende landen), een koorcoaching van een internationaal jurylid of je kan meedoen aan het Festival Stage Choir dat tijdens de slotceremonie op 15 juli in het Sportpaleis mee op het podium staat. Ook als individu kan je allerlei activiteiten doen, zoals workshops of sing alongs. Dit programma alsook de inschrijvingen hiervoor zullen pas begin volgend jaar beschikbaar zijn.

Eén van onze zangers is dirigent bij een ander koor dat al gaat deelnemen. Kan hij toch bij ons meezingen?

Als de dirigent van het ene koor essentieel is als zanger bij het andere koor kan je bij INTERKULTUR vragen om een uitzondering voor jullie te maken. Voorwaarde één is dat elk van de twee koren maar één wedstrijd zingt in dezelfde periode. De tweede voorwaarde is dat de twee koren tegelijkertijd inschrijven en deze moeilijkheid duidelijk via mail aangegeven wordt. Op die manier kan INTERKULTUR jullie een gemeenschappelijke code geven en verhinderen dat jullie wedstrijden overlappen. Dit is echter een uitzonderingsregel en wordt enkel toegestaan als de dirigent/zanger bij beide koren een essentiële rol speelt die bepaalt of een koor kan deelnemen of niet. We vragen expliciet hier geen misbruik van te maken.

Wij zijn niet zeker dat we voldoende zangers hebben voor onze categorie. Kunnen we toch meedoen?

Denk je niet voldoende zangers bij elkaar te vinden om aan het minimum aantal zangers te voldoen voor de categorie waaraan je wil meedoen, ga dan best actief op zoek naar zangers (desnoods figuranten) die je groep eenmalig kunnen versterken. Je moet wel degelijk met voldoende zangers op het podium verschijnen.

Hoe kunnen we een vriendschapsconcert organiseren?

Koor&Stem is nog steeds op zoek naar gastkoren, gaststeden, gastgemeenten of gastorganisaties voor het organiseren van vriendschapsconcerten in de provincie Limburg, aan de kust en in de rand van Gent en Antwerpen. Als je interesse hebt om zelf een vriendschapsconcert te organiseren raden we je aan eerst en vooral contact op te nemen met lieselotte.goessens@wcg2020.be om samen te bespreken welke mogelijkheden open liggen, vooraleer je hiervoor actie onderneemt!

Hoeveel koorcoaching kunnen wij aanvragen bij Koor&Stem?

Als je koor lid is van Koor&Stem heeft je koor standaard recht op 6 uur koorcoaching per jaar. Koren die zich ingeschreven hebben voor de World Choir Games hebben, ongeacht het aantal uren coaching die ze reeds gebruikten in 2019, recht op 12 uur koorcoaching tussen 16 september en de World Choir Games. Koor&Stem betaalt voor jou de gage van de coach, maar de vervoersonkosten van de coach dienen wel door het koor betaald te worden. De aanvraagformulieren en meer info of contactgegevens kan je vinden op de website van Koor&Stem: koorcoaching.

Oeuvre

Eén of meerdere stukken van ons worden afgekeurd. Wat moeten we nu doen om zeker de juiste stukken te selecteren?

De programma’s van de koren worden beoordeeld door het artistieke team van INTERKULTUR. Als zij een stuk afkeuren geven zij hierover feedback. Je kan aan hen dan ook verder advies vragen over een nieuw programma. Je kan steeds rechtstreeks contact opnemen met INTERKULTUR via het contactformulier op de registratiewebsite, of via mail@worldchoirgames.com.

Hoe weten we of een stuk in aanmerking komt?

Dat hangt er vooral vanaf of het arrangement geschreven is met toestemming van de rechthebbenden van de originele muziek. Dit kan je zelf in orde brengen. Je kan hier alles over lezen in onze handleiding, die je hier kan raadplegen via deze link.

Sacraal?

Wat is het verschil tussen de categorie Musica Sacra (14 en 15) en die van spirituele en geloofsmuziek (16)?

Categorieën 14 en 15 zijn specifiek toegewijd aan Christelijke sacrale muziek, met of zonder begeleiding. Categorie 16 is er om alle religieuze gevoelens en overtuiging te representeren, zonder specifiek naar Jezus of het Christendom te verwijzen. Deze categorie kan ingevuld worden vanuit eender welk geloof of eender welke overtuiging.

Info voor bezoekers

Welke evenementen zullen gratis zijn en welke betalend?

Tijdens de World Choir Games kan je in het centrum van Gent en Antwerpen gratis meezingen op Open Singings en in de rest van Vlaanderen en Brussel kan je gratis Vriendschapsconcerten meepikken op allerhande fijne locaties. Verder zijn alle wedstrijdconcerten toegankelijk via betalende dagpassen. Voor de openings- en slotceremonie, de galaconcerten en de workshops heb je individuele betalende tickets nodig. We trachten om de prijzen zeer laag en democratisch te houden.

Vanaf wanneer kunnen we tickets kopen? Is er al een idee van de kostprijs?

Tickets zullen waarschijnlijk te koop zijn vanaf de kerstperiode. We zullen de start van de verkoop aankondigen op deze website, op die van Koor&Stem en op onze sociale media. De precieze prijzen zijn nu nog niet bekend. Maar we beloven alvast zeer democratische tarieven.

Presentatieconcerten

Wat is een presentatieconcert?

De presentatieconcerten van Koor&Stem zijn voorbereidingsconcerten voor koren die gaan deelnemen aan de World Choir Games. De koren bereiden zich voor om voor een publiek en vier juryleden te zingen. De juryleden geven het koor achteraf feedback. Publiek kan gratis naar deze concerten gaan luisteren. De concerten zullen plaatsvinden in C-Mine in Genk, De Spil in Roeselare, de Miryzaal in Gent en Den Egger in Scherpenheuvel. De planning van de concerten verschijnt binnenkort op onze website! Via de Facebookpagina van World Choir Games 2020 Vlaanderen kan je de planning al vinden.

Vrijwilligers

Is vrijwilligerswerk te combineren met een deelname aan de Games?

Als je deelneemt aan de Games kan je beter niet in dezelfde periode ook vrijwilliger zijn, omdat je niet op voorhand weet wanneer je als koor wordt ingepland en je dus ook niet weet wanneer je als vrijwilliger beschikbaar zal zijn. Daarom raden we je aan om als vrijwilliger aan te dienen voor de periode of activiteiten die buiten je mogelijke wedstrijddagen vallen (in de eerste periode zijn de wedstrijddagen 6, 7 en 8 juli en in de tweede helft 12, 13 en 14 juli).

Hoe word ik vrijwilliger?

Via een digitale tool zal het binnenkort mogelijk zijn je te registreren als vrijwilliger voor de World Choir Games 2020. Via deze tool kan een kandidaat vrijwilliger zelf kiezen welke data men kan en waar men welke functie wil opnemen. In afwachting tot deze tool beschikbaar is, kan je al een mailtje sturen naar wcg2020@koorenstem.be. Van zodra de tool wordt geopend krijg je een mailtje met de link naar de tool.

DSC 0073

5 tot 15 juli 2020, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen