Borromee

Sint-Carolus Borromeuskerk

‘Een hemel op aarde', ‘het achtste wereldwonder'... in de 17de eeuw kwam men woorden te kort voor deze kerk die op een Italiaanse piazza lijkt te staan. Ze werd gebouwd (1615-1621) in volle Contrareformatie, voor en door de jezuïeten. De Sint-Carolus Borromeuskerk geldt dan ook als schoolvoorbeeld van kerkelijke barokbouwkunst. Peter Paul Rubens had als schilder-decorateur-architect een hand in de toren, de voorgevel, het hoogaltaar, het plafondstucwerk en de Mariakapel. De Sint-Carolus Borromeuskerk is dé Rubenskerk bij uitstek, ook al vernielde een brand zijn 39 plafondschilderingen. Blikvanger is het oorspronkelijke, nog steeds functionerende mechanisme boven het hoofdaltaar waardoor de schilderijen kunnen worden verwisseld: een indrukwekkend schouwspel!

De vleugelpiano in de Sint-Carolus Borromeuskerk wordt ter beschikking gesteld door Artiestenfonds vzw (www.artiestenfonds.be)

Toegankelijkheid

De Sint-Carolus Borromeuskerk is relatief rolstoeltoegankelijk voor het publiek. Gezien de hellingsgraad van de ramp aan de ingang, wordt wel aangeraden dit met assistentie te doen. Er zijn evenwel geen rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig in de kerk. Het Hendrik Conscienceplein is aangelegd met kasseien. De dichtsbijzijnde parkeermogelijkheid is op 500m van de kerk.

Hoe kan je ons bereiken?

Station Antwerpen-Centraal. Ga naar premetrostation Diamant en neem tram 9 of 15 richting Linkeroever tot halte "Groenplaats".

Tram 10: halte "Sint-Katelijne" / Tram 7: halte "Keizerstraat" / Tram 9 of Tram 15: halte "Groenplaats"

Best parkeren in een Park&Ride rondom de stad (Linkeroever, Wijnegem) en dan de tram nemen.

2 tot 12 juli 2021, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen verbeelding werkt naakte versie
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen