Menenpoort2

Ieper

Ieper is een stad met een zeer rijk en divers verleden. Tijdens de middeleeuwen was Ieper een bloeiende handelsstad en één van de grote Vlaamse lakensteden naast Brugge en Gent. De indrukwekkende Lakenhallen is het bewijs van deze glorieperiode. Ook de Sint- Maartenskathedraal en de prachtige vestingen dateren uit dit tijdperk. In de Lakenhallen bevindt zich een belfort met een beiaard dat 49 klokken telt. Ieper telt ook heel wat mooie kerken waarvan de verschillende torens de skyline van de stad op vandaag nog kenmerken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de charmante stad herleid tot een grote puinhoop. Ieper werd bijna volledig vernield door vier jaren van zinloos geweld. Met respect voor het verleden bouwden de Ieperlingen hun stad weer op en vandaag de dag zijn er tal van herdenkingsplaatsen in de stad, waarvan de Menenpoort de bekendste is. Op de Menenpoort staan de namen van 54.896 vermiste soldaten, onderofficieren en officieren van het Britse Gemenebest. Sinds 1928 (uitgezonderd 1940 tot 1944) wordt hier iedere avond, klokslag acht uur door een groep klaroenblazers van de Last Post Association de Last Post gespeeld opdat we niet vergeten hoe zij voor ons streden (Lest we forget ...).

De Ieperse binnenstad is bij uitstek een gezellige plek om te kuieren en de minder gekende historische pareltjes te ontdekken.

Toegankelijkheid

Geen info beschikbaar.

Hoe kan je ons bereiken?

5 tot 15 juli 2020, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen