Stbaafsinterieurlandscapetif

Sint-Baafskathedraal

Gent, in de Middeleeuwen een rijke en machtige stad, kon het zich steeds veroorloven grotere en rijkere kerken te bouwen. Zo werd de Sint-Janskerk in de loop van de 15e en 16e eeuw omgebouwd in de gotische stijl. Ongeveer in het midden van de 16e eeuw had het gebouw uiterlijk de vorm die het nu nog heeft. Maar er waren andere veranderingen op til.

Na de Gentse opstand van 1539 werd onder meer de eeuwenoude Sint- Baafsabdij opgeheven. De abt en monniken van deze abdij werden geseculariseerd en kregen de titel van kanunnik. Hun kapittel ging over naar de Sint Janskerk, die Sint-Bavo als nieuwe patroonheilige kreeg.

In 1559 werd het bisdom Gent opgericht en werd de kerk een kathedraal. Onder de lange rij van herders van het bisdom Gent moet zeker de figuur van de zevende bisschop, Antonius Triest, vermeld worden. Het rijke, barokke interieur van de kathedraal zoals we die nu nog zien draagt zijn krachtige stempel.

Bron foto: Sint-Baafskathedraal Gent, www.lukasweb.be – Art in Flanders, foto Dominique Provost.

Toegankelijkheid

De Sint-Baafskathedraal is grotendeels toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Vooraan de kerk is een helling aanwezig. Er zijn geen rolstoeltoegankelijke toiletten in de Sint-Baafskathedraal.

Hoe kan je ons bereiken?

Gent is goed bereikbaar met de trein. De grootste stations, Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort, liggen op wandelafstand van het centrum.

Er stoppen verschillende trams en bussen aan halte "Korenmarkt", op enkele minuten wandelen van de Sint-Baafskathedraal.

Vanaf station Gent-Sint-Pieters kunt u de volgende trams nemen:
Tram 1 richting Gent Flanders Expo - Gent Sint-Pieters - Evergem Brielken
Tram 2 richting Zwijnaarde - Melle Leeuw

Er stoppen verschillende trams en bussen aan halte "Korenmarkt", op enkele minuten wandelen van de Sint-Baafskathedraal.

Vanaf station Gent-Dampoort kunt u de volgende bussen nemen:
Bus 3 richting Gentbrugge Braemkasteel - Mariakerke Post
Bus 17 richting P+R Oostakker - Drongen Station

Parkeergarage Center Ville / BEPARK
Sint-Michielsstraat, 13 9000 Gand

De Center Parking Gent is de meest toegankelijke parking in het stadscentrum Gent. Deze bevindt zich op minder dan 500 m van de kathedraal van Gent.

5 tot 15 juli 2020, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen