De World Choir Games mee-maken als vrijwilliger

Wil je graag een waardevolle bijdrage leveren aan de World Choir Games? Dan is je opgeven als vrijwilliger een logische stap. Elk engagement, groot of klein, maakt een verschil. Bij de World Choir Games kan je je op vele manieren engageren!

Maak-mee als koor/groep

Niks leuker dan met je koor, vereniging of vriendengroep samen de World Choir Games te ervaren achter de schermen. Je kan als groep de vele taken samen tot een goed einde brengen en bovendien veel nieuwe inzichten opdoen, nieuwe mensen leren kennen en samen bepaalde World Choir Games-activiteiten bijwonen. Dat is: gezelligheid, teamspirit en amusement in één!

Let op: komen vrijwilligen tijdens de wedstrijddagen van het gedeelte waarin jullie met je koor meedoen aan de wedstrijden is niet mogelijk. Tijdens deel 1 vallen de wedstrijden op 3, 4 en 5 juli; voor deel 2 is dit op 9, 10 en 11 juli 2021.

Beschikt jullie groep over de nodige goesting om praktische ondersteuning te bieden op enkele vaste locaties in Antwerpen en Gent? Dan vinden jullie ongetwijfeld jullie gading in de verschillende opties hieronder.

Groepen die graag tijdens enkele opeenvolgende dagen komen helpen (drie dagen of langer), kunnen zich opgeven om medewerker vaste podia te worden op één van de vaste podia in Antwerpen en Gent. Doorheen de Games en op verschillende momenten vinden op deze vaste podia immers tal van activiteiten plaats zoals vriendschapsconcerten, singalongs, maar ook een familiedag, enz. Als zaalmedewerkers zorgen jullie voor een vlot en georganiseerd verloop van de wedstrijden en geven daarmee een boost aan de prestaties van elk koor! Enkele talenknobbels in de groep die deze kennis willen inzetten zodat alle koren zich welkom voelen? Aarzel niet en geef jullie op als onthaalmedewerkers in de Festival Office in Antwerpen.

Wanneer meerdere opeenvolgende dagen voor jullie geen optie zijn, niet getreurd: een heleboel engagementen kan je ook per dag opnemen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld enkele shiften komen meehelpen tijdens een activiteit in Antwerpen of Gent. Zegt jullie dit wat? Kom dan bijvoorbeeld mee de Landenparade in goede banen leiden, genodigden verwelkomen op VIP-recepties als medewerkers Hospitality of als promoteam een dag de magie van de World Choir Games verspreiden onder de bezoekers en toevallige passanten. Misschien zijn jullie als onthaalmedewerkers wel het eerste World Choir Games-gezicht voor de vele buitenlandse koren die arriveren in de luchthaven of in de treinstations van Antwerpen en Gent.

Stel je voor dat je de magie van de World Choir Games al enkele dagen vroeger kan meemaken... Dat kan! Kom met ons in juni al mee de badges maken en welkomstpakketten vullen voor de koren, de vele dirigenten en juryleden en ervaar als de magie van de World Choir Games!

Maak-mee als individu

Fantastisch! Jij wil je misschien wel engageren om één van de vele helpende handen te zijn tijdens de World Choir Games. Afhankelijk van je eigen interesses en beschikbaarheid hebben wij de geknipte vrijwilligersfunctie voor jou in petto. Wedden dat het moeilijk kiezen wordt?

Let op: komen vrijwilligen tijdens de wedstrijddagen van het gedeelte waarin je met je koor meedoet aan de wedstrijden is niet mogelijk. Tijdens deel 1 vallen de wedstrijden op 3, 4 en 5 juli; voor deel 2 is dit op 9, 10 en 11 juli 2021.

Vrijwilligers die graag tijdens enkele opeenvolgende dagen komen helpen (drie dagen of langer), kunnen zich opgeven om medewerker vaste podia te worden op de vaste podia in Antwerpen en Gent. Doorheen de Games en op verschillende momenten doorheen de dag vinden er immers tal van activiteiten plaats zoals vriendschapsconcerten, singalongs of een familiedag. Liever niet gebonden aan één plaats en graag enkele dagen per twee op pad? Geef je dan op als pick-up duo in Antwerpen of Gent en voor een periode naar keuze (deel 1 en/of deel 2)! Ook een mogelijkheid is om presentator of zaalmedewerker te worden op een wedstrijdlocatie. Je zorgt er voor een vlot en georganiseerd verloop van de wedstrijden en geeft daarmee een boost aan de prestaties van elk koor! Indien je liever verhalen vertelt aan de hand van foto’s, kan je je opgeven als fotograaf en je tijdens de Games in Gent en Antwerpen uitleven achter je camera. Jouw foto’s zullen nog jarenlang de herinnering de World Choir Games 2021 levendig houden! Eerder een talenknobbel en goesting om een buitenlands koor onder je vleugels te nemen en op en top in te zetten op jullie eeuwige vriendschap? Geef je dan zeker op als koorbegeleider. Voor grote koren (meer dan 50p) zijn we op zoek naar duo’s. Wil je je talenkennis inzetten zodat alle koren zich welkom voelen? Aarzel niet en geef je op als onthaalmedewerker in de Festival Office in Antwerpen.

Wanneer meerdere opeenvolgende dagen voor jou geen optie zijn, niet getreurd: een heleboel engagementen kan je ook per dag opnemen. Zo kan je bijvoorbeeld op evenementen komen helpen die bestaan uit één shift. Zegt je dit wat? Geef je dan op om mee de Landenparade in goede banen te leiden, genodigden te verwelkomen op VIP-recepties als medewerker Hospitality of een dag mee te draaien met het promoteam. Tover je graag een glimlach op de vele gezichten van deelnemers? Kom dan zeker mee helpen in één van de verkooppunten van de enige echte World Choir Games-merchandise.

Wil je je graag opgeven als vrijwilliger in Antwerpen of Gent, maar heb je momenteel geen voorkeur voor een bepaalde functie? Geef je dan zeker op als multi-inzetbare vrijwilliger! Je krijgt van ons een functie toegewezen daar waar men een extra paar handen kan gebruiken op dat moment. Je maakt iedere keer opnieuw koren, bezoekers en andere medevrijwilligers blij, dat is gegarandeerd!

Opgelet: we vragen met aandrang om je als groep voor meerdere shiften op te geven (minimaal drie), en dat bij voorkeur op een vaste plek of activiteit. Dit komt de continuïteit van de vele activiteiten ten goede.

Een voorbeeldje: samen met enkele mensen van het koor wens je je graag als zaalmedewerker op te geven. Kies in Eventication een stad (Antwerpen of Gent), een locatie (meerdere opties mogelijk) en een periode (deel 1 en/of deel 2) en geef je op voor één of twee shiften per dag op die locatie. In totaal doen jullie dus meerdere shiften op die locatie.

Opgelet: we vragen met aandrang om je voor meerdere shiften op te geven (minimaal drie), en dat bij voorkeur op een vaste plek of activiteit. Dit komt de continuïteit van de vele activiteiten ten goede.

Een voorbeeldje: je wil je graag engageren om als presentator te komen vrijwilligen. Kies een stad (Antwerpen of Gent), een locatie (meerdere opties mogelijk) en een periode (deel 1 en/of deel 2) en geef je op voor elke presentatorshift op die locatie voor die periode. Je bent dan de ‘vaste presentator’ voor alle wedstrijden die op die locatie doorgaan.

Koorbegeleiders blijven de volledige deelnameperiode van het koor toegewezen aan hun koor en doen automatisch meer dan drie shiften.

DSC 0073

Check, check, dubbelcheck!

Begint het te kriebelen? Er rest je enkel nog het doornemen van een aantal aandachtspunten en je bent helemaal klaar om je op te geven als vrijwilliger voor de World Choir Games!

Om te voldoen aan de wettelijke vereisten om te mogen vrijwilligen, moet je minstens 16 jaar worden in het jaar van de World Choir Games. Dat betekent dat je je kan aanmelden als vrijwilliger wanneer je geboortejaar 2005 of eerder is. Op de maximumleeftijd om te komen vrijwilligen staat geen grens, maar we verwachten wel dat je voldoende mobiel bent om je engagement vlot te kunnen uitvoeren! Om de bar te bemannen/-vrouwen moet je minstens 18 jaar zijn. Ook als pick-up chauffeur ben je minstens 18 jaar en beschik je over een geldig rijbewijs B.

We verwachten van iedere vrijwilliger dat hij/zij over een basiswoordenschat Engels beschikt. Je bent immers tijdens de Games geen vrijwilliger maar een ‘volunteer’. De World Choir Games zijn een internationaal evenement waarop zo’n 20.000 zangers uit meer dan 70 verschillende landen aanwezig zijn. Gezien dit internationale karakter van de World Choir Games, is de voertaal het Engels. Aangezien jij hét aanspreekpunt wordt voor deelnemers en geïnteresseerde bezoekers uit binnen- én buitenland, verwachten we dat je je uit de slag kan trekken in English!

Koorbegeleiders zullen voor de buitenlandse koren het gezicht zijn van de World Choir Games tijdens hun verblijf. Zij zijn het eerste aanspreekpunt van het koor bij vragen of problemen en loodsen het koor van de ene naar de andere activiteit. Loop je hopeloos verloren in een stad of is het openbaar vervoer niet meteen je beste vriend? Dan maak je je beter nuttig in een andere functie. Keuze genoeg!

Vrijwilligers die met hun koor meedoen aan de World Choir Games én zich opgeven als medewerker voor dit evenement, combineren het beste van twee werelden. Let er echter op dat je niet beschikbaar bent tijdens de wedstrijddagen van het gedeelte waarin je met je koor meedoet. Je kan je als gevolg dus niet opgeven als vrijwilliger tijdens de wedstrijddagen van het deel waarin je met je koor deelneemt. Tijdens deel 1 vallen de wedstrijden op 3, 4 en 5 juli; voor deel 2 is dit op 9, 10 en 11 juli 2021.

Ingeschreven voor een shift? Dan ben je goed op weg! Goesting om er nog meerdere te doen? Nog beter! In totaal moeten meer dan 7.500 shifts ingevuld worden. We vragen daarom aan elke vrijwilliger om zich voor minstens drie shifts op te geven, bij voorkeur voor een volledige periode op eenzelfde locatie om continuïteit te garanderen. Geef je op voor een haalbaar aantal shifts en zorg dat deze niet overlappen of te veel van jouw energie vragen.

Praktisch

Als vrijwilliger maak je tijdens de World Choir Games gratis gebruik van het openbaar vervoer om je tussen je verblijfplaats en de World Choir Games te verplaatsen, om verplaatsingen te maken die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van je engagement en om naar activiteiten te gaan waarop je verwacht/uitgenodigd wordt zoals cateringplekken, toegang tot ceremonies en concerten, enz.

Afhankelijk van jouw engagement, word je uitgenodigd om (gratis) te komen meegenieten van bepaalde World Choir Games-activiteiten. Zo heb jij als vrijwilliger op vertoon van jouw badge onbeperkt toegang tot alle wedstrijden die plaatsvinden tijdens de volledige periode van World Choir Games in Antwerpen en Gent, tot de World Choir Village én kan je gratis naar de slotceremonie in het Sportpaleis op 12 juli. Registreer je hiervoor in Eventication.

Afhankelijk van je duur van je engagement als vrijwilliger en de vrijwilligersfunctie op de World Choir Games ontvang je van ons een warme of koude maaltijd in één van de cateringlocaties ofwel rechtstreeks op de locatie waar je op dat moment tewerkgesteld bent. In Eventication staat bij elke functieomschrijving vermeld of dit al dan niet inbegrepen is.

Je ontvangt voor aanvang van jouw eerste werkdag twee t-shirts en een badge om te dragen tijdens de uitoefening van je engagement. Iedereen ontvangt ook een regenjasje.

De organisatie heeft alle noodzakelijke verzekeringen afgesloten zodat je je als vrijwilliger geen zorgen hoeft te maken.

Uiteraard laten we jou niet aan je lot over en zorgen we voor de juiste omkadering en ondersteuning. In de maanden vooraf aan de WCG verwachten we jou op één van de infomomenten voor vrijwilligers. Daar kom je veel te weten over je concrete taken, kan je vragen stellen, maak je kennis met het team van Koor&Stem dat de World Choir Games organiseert, enz. Verder zal er op elke wedstrijdlocatie, aan elk vast podium, enz. een coördinator zijn die, gesterkt door de aanwezige teamleaders, alle vrijwilligers op zijn/haar locatie aanstuurt. Bij vragen kan je je dus rechtstreeks wenden tot de teamleader van jouw shift., Presentatoren volgen in de maanden voordien een extra vormingsdag o.l.v. een professionele presentatrice om hun presentatieskills naar een nog hoger niveau tillen!

Klaar om te registeren? Ready, set, go..!

Nog niet helemaal zeker over wat je/jullie wil(len) komen doen? Vul dan de test hieronder in en kom te weten welke functie het best bij jou/jullie past!

Na het lezen van deze info toch nog een vraag? Neem dan zeker eerst een kijkje op onze website bij de FAQ. Daar worden de meest voorkomende vragen van vrijwilligers gebundeld en beantwoord.

Toch nog niet gevonden wat je zocht? Een vraag die specifiek betrekking heeft op jouw situatie stel je best rechtstreeks aan Marjolein via mail. Je kan ook tijdens de kantooruren bellen naar 03 202 86 77.

Bekijk hieronder tot slot zeker het compilatiefilmpje van de vorige editie in 2018 in Zuid-Afrika:

2 tot 12 juli 2021, Vlaanderen

Sing together share happiness

In samenwerking met

  • Vlaanderen verbeelding werkt naakte versie
  • interkultuur
  • Koor Stem
  • Gent
  • Antwerpen